Horgas Ádám

Horgas Ádám

Drámatagozat-vezető, főrendező

Horgas Ádám Budapesten, 1969. március 12-én született, magyar rendező, koreográfus, színész, táncos, író és zeneszerző.

Előszeretettel hoz létre összművészeti produkciókat. Az Atlantis Színház alapítója és művészeti vezetője. A Mab című első magyar web-thrillersorozat kitalálója és alkotója, mely után megszervezte az első országos websorozat portált, pályázatot és fesztivált. 2018-tól a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője és prózai tagozat vezetője.

Életrajz:

Festőművésznek készült, amikor - még a gimnáziumi évei alatt, 1986-ban, - felvételt nyert az Arvisura Színház stúdiójába, ahol a színészmesterség mellett színpadi mozgást, kontakt táncot, etnikus táncokat, akrobatikát és pantomimet is tanult. 1988-tól már társulati tag Somogyi István társulatában. Innen - nyolc év után - a Pinceszínházhoz szerződött, majd 1995-ben Molnár Évával megalapította saját társulatát, az Atlantis Színházat. Társulatukat először a VSZM közösségi ház igazgatója, Nagy István Sándor fogadta be. Két évig csak képzéssel foglalkoztak, önálló társulattal csak aztán kezdtek előadásokat készíteni. 2000-ben Jordán Tamás a Merlin Színházhoz szerződtette a társulatot. Később a vele - már mint a Weöres Sándor Színház igazgatójával - együtt állította színpadra a Szakmák Színháza előadássorozatot. 2018. augusztus 1-jétől a Szegedi Nemzeti Színház tagozatvezető főrendezője és prózai tagozat vezetője.

Négy évig tanított színészmesterséget és mozgást a Színművészeti Egyetemen, több alternatív társulatnál, valamint a főváros különböző művelődési házaiban. 2013-tól oktat a Pesti Magyar Színiakadémián.Vendégként játszott és koreográfiákat készített többek között a Katona József Színházban, a Vígszínházban, a Pesti és az Új Színházban. Országszerte rendez színházakban.

2010-ben az első magyar web-thrillersorozat, amit MAB címen töltött fel a YouTube-ra kitalálója és alkotója, mely után létrehozta az első országos websorozat pályázatot, portált és fesztivált.

Művészeti tevékenységei között lehetőség szerint nem tesz különbséget, szeret összművészeti alkotásokat létrehozni, abban gondolkodni. A Horgas Eszter nevével fémjelzett és általa vezetett Partitúra Összművészeti Kurzusnak is aktív résztvevője 2011 júniusa óta minden évben.

2006-ban Botos Évával alapították meg a ShakuEcho együttest, melynek több lemeze is megjelent, de zenéjük filmek főcím- és betétdalaként is hallható. 2020-ban Szemenyei Jánossal szerzője, a 169 művész közreműködésével készített, Kis suttogás című karanténdalnak.

Díjai:

 • 1990. I. Pécsi Országos Színházi Találkozó - legjobb zene díja (Romeo és Júlia, Atlantis Színház)
 • 1998. Alternatív Színházi Szemle díja (Spoon River-i holtak, Atlantis Színház)
 • 1998. Inspiráció országos koreográfiai verseny - közönségdíj (Légypapír, Atlantis Színház)
 • 1999. XI. Gödöllői Országos Stúdió- és Alternatív Színházi Fesztivál - fődíja (Vak meglátta, hogy kiugrott, Atlantis Színház)
 • Miskolci Millenium Fesztivál - különdíja (Vak meglátta, hogy kiugrott, Atlantis Színház)
 • 2000. Alternatív Színházi Szemle díja - „legszebb mesék” (Grimm mesék, Atlantis Színház)
 • 2001. Országos Gyermekszínházi Szemle fődíja (Benedek Elek mesék, Atlantis Színház)
 • 2001. Kulturális Minisztérium különdíja (Benedek Elek mesék, Atlantis Színház)
 • 2003. Főváros legjobb társulata díj (Atlantis Színház)
 • 2014. Városmajori Országos Színházi Szemle - közönségzsűri díj (rendező: 39 lépcsőfok, Pécsi Nemzeti Színház)
 • 2015. Thália Humorfesztivál - a legjobb nagyszínpadi előadás díj (Pécsi Nemzeti Színház, 39 lépcsőfok)

Munkái

Horgas Ádám: Én vagyok én, te vagy te - Rendező
Edward Snape és a Fiery Angel Limited engedélye alapján John Buchan és Alfred Hitchcock: 39 lépcsőfok - Zene, videó, koreográfia
Edward Snape és a Fiery Angel Limited engedélye alapján John Buchan és Alfred Hitchcock: 39 lépcsőfok - Rendező
April De Angelis: Színházi bestiák - Zene, koreográfia, videó
April De Angelis: Színházi bestiák - Rendező
George Orwell: 1984 - Zene
George Orwell: 1984 - Rendező
William Shakespeare: Szentivánéji álom - Zeneszerző, videó és rendező
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak - Rendező, zeneszerző, videó