Színházpedagógia

2022. augusztus 31.
Színházpedagógia

KOOPERÁLÓ – Színházpedagógiai Alkotótér

A színház 2018/2019-es évadában indult Kooperáló célja olyan színházi nevelési programok megvalósítása, melyek által a fiatal és felnőtt érdeklődők résztvevőivé válnak a színház művészeti folyamatainak, amikben együtt alkotó és gondolkodó, a körülöttük lévő világot kreatívan formáló közösséget alkothatnak. A Kooperáló a 2022/2023-as évadban is várja az érdeklődőket.

Placc
Színházi alkotóműhely – 10-13 éves korosztály részére

Az alkotóműhely célja, hogy a fiatalok egy szórakoztató légkörben bontakoztathassák ki személyiségüket, fejlesszék készségeiket, miközben a színházi alkotófolyamatra érzékeny, a színházat értő befogadókká válnak. A foglalkozásokat vasárnaponként 10:00-12:00-ig tartjuk a nagyszínház balett termében. Maximális létszám 20 fő. Alkalmaink ingyenesek.
Csatlakozni az alábbi jelentkezési lap elküldésével lehetséges a kooperalo@szinhaz.szeged.hu email címre. (Jelentkezési lap)
Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 23.
Első alkalom: 2022. szeptember 25.

Bázis
Színházi alkotóműhely – 14-18 éves korosztály részére

A műhely célja egy olyan színjátszó bázis megteremtése, ahol bátran kérdezhetünk, miközben megkérdőjelezünk, és feleselhetünk, miközben kifejezünk. A közös alkotás jegyében játszunk, színészkedünk, rendezünk és írunk. A foglalkozásokat szombatonként 14:30-17:30-ig tartjuk a nagyszínház balett termében. Maximális létszám 20 fő. Alkalmaink ingyenesek.
Az alkotóműhelyhez Te is csatlakozhatsz a jelentkezési lap elküldésével a kooperalo@szinhaz.szeged.hu email címre. (Jelentkezési lap)
Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 23.
Első alkalom: 2022. szeptember 24.

Szövet
Önismereti alkotóműhely felnőtteknek

Alkotóműhelyünk során a tetteink mögött meghúzódó mintázatokat vizsgáljuk. Kreatív úton igyekszünk feltárni a hozzájuk fűződő viszonyulásainkat és elvárásainkat.

Milyen mintázatok határozzák meg felnőtt viselkedésünket? Melyek hatnak a döntéseinkre? Van-e ezek között olyan, amire büszkék lehetünk? Esetleg olyan, amit régóta szeretnénk elhagyni, de valamiért nem megy? Melyek azok a mintázatok, amit szívesen továbbadunk a környezetünknek, gyermekeinknek? Milyen mintázatok vesznek körül társadalmi szinten? A történelmünk, saját történetünk, a történetek, amikkel találkozunk, hogyan befolyásolják felnőtt életünket?

Főként színházi gyakorlatokon keresztül játszunk a bennünk rejlő tartalmakról, keresve a változás és változtatás lehetőségeit. A különböző dramatikus munkaformák révén tudatosíthatjuk tetteink működési mechanizmusait és képesek lehetünk formálni azokat. Az önkifejezés felszabadító élménye döntéseink erőforrásává válhat a hétköznapokban, miközben fejlesztjük az önmagunkhoz és másokhoz fűződő kapcsolatainkat. A figyelem közös terében keressük az elfogadás és elengedés lehetőségeit, amelyhez a játék és jelenlét erejét hívjuk segítségül.

A csoport nem terápiás jellegű, vezetői drámatanárok, kiemelt elköteleződéssel a mentálhigiénés és pszichológiai folyamatok felé. Tevékenységeink nyílt végűek, melyekben mindenki saját szükségletei és biztonságérzete szerint vehet részt.

Az önismereti folyamat szeptember 25-én kezdődik és január végéig tart, majd azt követően egy közösségi színházi előadás létrehozásán dolgozunk tovább májusig. Csatlakozni a jelentkezési határidőig van lehetőség.

Állandó és zárt csoportként működünk, amelyben számítunk egymás elköteleződésére. Maximum 12 embert tudunk fogadni.

Havonta három alkalommal, vasárnaponként találkozunk 16:00-19:00-ig. A folyamat költsége 6000 Ft / hó, amelyet minden hónap első alkalmával kérünk befizetni.

A csoportot vezetik:
Kállai Ákos, drámatanár, a Kooperáló vezetője, mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő szakos hallgató
Farkas Atilla, drámatanár, a Horizont Alkotócsoport alapítója, pszichológia szakos hallgató
Jelentkezni az alábbi email címen lehetséges: kooperalo@szinhaz.szeged.hu
Helyszín: Szegedi Nemzeti Színház / balett terem

Visszajátszó
Közösségépítő foglalkozások általános- és középiskolások részére

A program célja, hogy a csoportos játék és gondolkodás segítségével könnyebb legyen a diákoknak egymásra hangolódni és megtalálni a kiegyensúlyozott tanévhez szükséges közösségi dinamikát. Egy-egy ilyen élmény segít megtalálni a közösség erőforrásait, ugyanakkor támogatja az önálló és tudatos véleményformálást, a diákokban rejlő kreativitást, az egymás felé tanúsított figyelmet és elfogadást. A szabad önkifejezés oldja diákokban kialakuló feszültségeket, a közös játék hatása pedig csökkentheti az osztályközösségben létrejövő konfliktusokat.

A foglalkozások díjmentesek.

Körtér
Előadásokhoz kapcsolódó színházpedagógiai foglalkozások

A Körtér foglalkozásain résztvevő fiatalok a kreativitásuk segítségével fejezhetik ki az előadásokkal kapcsolatos benyomásaikat. Különböző drámajátékokon és egyéb művészetpedagógiai munkaformákon keresztül járjuk körül az adott előadás formai és tartalmi jellemzőit. Egyes foglalkozásokba a színház művészei is bekapcsolódnak, akikkel a diákok közösen nyerhetnek élményszerű betekintést az alkotói folyamatokba. A felkészítő- és/vagy feldolgozó foglalkozásokra általános- és középiskolai osztályok jelentkezését várjuk.

A foglalkozások díjmentesek.
A programban szereplő előadások: A bűvös vadász, Élve megégetve – a szegedi boszorkányok, Hegedűs a háztetőn, Kakukkfészek, Rokonok

Szessön
Workshop-sorozat a Szegedi Nemzeti Színházban

Minden hónap utolsó vasárnapján Szessön a Szegedi Nemzeti Színházban!

A tavalyi évadban fiatal színházi nevelési szakembereket láttunk vendégül, idén pedig Szegedhez kapcsolódó független színházi alkotókat hívunk meg, hogy egy-egy színházi workshop segítségével nyújtsanak gyakorlati betekintést különböző színházi munkafolyamatokba. Meghívottjaink tapasztalt és kísérletező alkotók, akik a saját színházi formanyelvükön keresztül igyekeznek majd inspirálni a bennünk és körülöttünk zajló folyamatok tudatosabb megértésére.

Eddigi vendégeink: Antal Bálint, Milovits Hanna, Kabdebon Dominik, Magasi Dalma, Jónás Vera, Botka Dóra, Török Tímea, Fodor Fanni, Rábavölgyi Tamás, Szendrey Gitta, Borsos Luca
Aktuális programunkról kérjük, érdeklődjenek a Kooperáló facebook oldalának eseményei között.

Osztálytermi előadások

Szegedi Nemzeti Színház – Motiváció Műhely: Fedezék című fórumszínházi előadás
Színész-drámatanárok: Bánvölgyi Tamás, Krausz Gergő, Sziládi Hajna, Tánczos Adrienn
Szakmai konzulens: Makádi Balázs, Szutorisz Szabolcs, Szűcs Norbert
Joker: Kállai Ákos

Az előadás helyszíne: osztályterem
Létszám: 60 fő max.
Korcsoport: 16+
Az előadás időtartama: 90 perc
Fókusz: elnyomás és bullying – a konfliktuskezelés lehetőségei

A Fedezék című fórumszínházi előadásunk, a Szegedi Nemzeti Színház és a Motiváció Műhely közös színházi nevelési programja. Az előadás fókuszában az elnyomás áll, központi kérdésként pedig arról gondolkodunk és játsszunk a diákokkal, hogy miként tudják asszertív módon kezelni az osztályközösségeiken belüli nehézségeket. A fiataloknak az előadás cselekményét aktívan befolyásoló szerepkört kínálunk, hogy minél hatékonyabban gyakorolhassák konfliktusaik kezelését.

Az előadás díja: 50 000 Ft.

Szegedi Nemzeti Színház – Szegedi Szakképzési Centrum: Töréspont című komplex színházi nevelési előadás
Színész-drámatanárok: Kállai Ákos, Molnár Erika, Sziládi Hajna
Szakmai konzulens: Szabó Ági
Rendező: Tölgyfa Gergely

Az előadás helyszíne: osztályterem
Létszám: 60 fő max.
Korcsoport: 16+
Az előadás időtartama: 90 perc
Fókusz: tanárok és diákok közötti konfliktusok

Töréspont című darabunkat a Szegedi Szakképzési Centrummal együttműködve hoztuk létre, melynek egyik különlegessége, hogy az online térben is megvalósítható. Alkotásunk a tanárok és diákok közötti problémákra, a generációk közötti távolságok megértésére és áthidalására érzékenyíti a fiatalokat. Programunkat a karantén alatt online mutattuk be és játszottuk, ugyanakkor a körülmények változására reagálva továbbfejlesztettük és a továbbiakban személyesen is tudjuk játszani, a fiataloknak ezúttal is résztvevői élményt biztosítva.  

Az előadás díja: 30 000 Ft.

Szegedi Nemzeti Színház: Szókratész című komplex színházi nevelési előadás

Készült a színészek improvizációi és Platón: Szókratész védőbeszéde c. műve nyomán

Színész-drámatanárok: Molnár Erika, Sziládi Hajna, Kállai Ákos
Dramaturg és szakmai konzulens: Lengyel Zoltán
Rendező: Farkas Attila és Kállai Ákos

Az előadás helyszíne: osztályterem
Létszám: 60 fő max.
Korcsoport: 16+
Az előadás időtartama: 90 perc
Fókusz: a tudás, erkölcs és boldogság összefüggései

Szókratész című komplex színházi nevelési előadásunk során elsődleges célunk a diákokkal együtt játszani és gondolkodni arról, hogy a tudás miként függ össze az erkölccsel, az erkölcs pedig a boldogsággal. Fontosnak tartjuk, hogy párhuzamot teremtsünk a fiatalok generációs dilemmái és a Szókratész gondolatainak tulajdonított filozófiai felvetések között. Darabunk történetét kiindulási pontként használva, a saját tapasztalataikból merítve vizsgáljuk a döntéseik természetét valamint a számukra helyesnek vélt élet ismérveit. Az előadás lényeges eleme, hogy kérdve-kifejtő módon további kérdéseket generáljunk bennük, illetve megadjuk az esélyt, hogy releváns válaszokat találhassanak a saját életükre nézve.

Az előadás díja: 30 000 Ft.

* * *

Együttműködések

Az SZTE ÁJTK joghallgatóinak Kortársaktól Kortársaknak elnevezésű munkacsoportjával együttműködve középiskolásoknak készülő foglalkozás-sorozatot valósítunk meg, amely során hétköznapi jeleneteken keresztül vizsgáljuk a bántalmazás, az áldozathibáztatás valamint a felelősség kérdéskörét. A program nem csak felhívja a figyelmet a bántalmazás különböző formáira, de a lehetséges jogi és szociális eszközöket, fórumokat is a diákok elé tárja majd.

A Kisteleki Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai rendszeres színházi nevelési workshopokon vesznek majd részt a teátrumban, amelyek során a drámapedagógia személyiségfejlesztő és közösségépítő lehetőségeit járjuk körül. Közös projektünk célja, hogy azok a serdülőkorú gyerekek, akik veszélyeztetettség alatt állnak, minél hatékonyabb segítséget kapjanak a problémájuk megoldásához/feldolgozásához az őket körülvevő segítő szakemberek részéről.

* * *

További információ, elérhetőség

Kállai Ákos – színházpedagógus
+36 30 855 2081 kooperalo@szinhaz.szeged.hu
https://www.facebook.com/kooperalo

Évek óta kísérletezem közösségi alkotófolyamatokkal. Egyetemi tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetem Szabad Bölcsészet szak, Filmelmélet és filmtörténet szakirányán kezdtem, majd 2014-2017-ig a Színház és Filmművészeti Egyetem Drámainstruktor szak, Drámajátékos szakirányán tanultam színházi nevelést. 2016-ban részt vettem a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ hospitálási programjában, valamint 2017-2019 között a Káva Stúdió tagjaként tanultam. Jelenleg az SZTE-JGYPK Mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő MA szakon bővítem szakmai tapasztalataimat. Az évek során a legkülönfélébb közösségekben játszhattam és gondolkodhattam ovisokkal, iskolásokkal és felnőttekkel. Volt, hogy színész-drámatanárként, volt, hogy csoportvezetőként és akadt úgy, hogy rendezőként. Azonban mindegyik helyzetben közös volt a kölcsönös kíváncsiság, igény a szellemi tartalmak mélyebb megértésére. Számomra a színházi nevelés lehetőségei biztosítják a legszórakoztatóbb eszközöket ahhoz, hogy játszhassak az emberré válás folyamatával.