Traviata

Giuseppe Verdi
Traviata
opera
nagyszínház
Kategória: 
Bemutató
Bemutató: 
2010. november 19. 19:00

Alexandre Dumas A kaméliás hölgy c. regényének opera-adaptációja három felvonásban. A szöveget Francesco Maria Piave írta.

Dumas kaméliás hölgyét a valóságban Marie Duplessisnek hívták. Még csak 23 éves volt, amikor 1847-ben (egy évvel Dumas regényének megjelenése előtt) a tüdőbaj végzett vele. Duplessis 15 évesen került Párizsba, ahol divatáru-eladóként dolgozott. Szépsége és kalandvágya hamar megnyitotta számára az utat a felső társadalmi réteg felé. Támogatóinak rangja és köre egyre csak nőtt, és egyike lett a francia főváros legfényűzőbben élő kurtizánjainak. Mindig egy csokor kaméliával a kezében, vagy a keblére tűzött kaméliavirággal jelent meg az úri közönségben. Marie egyidős volt az ifjú Dumas-val, de viszonyuk kevesebb, mint egy évig tartott. Dumas róla formázta regényének főhősnőjét: Marguérite -et (Violettát).
A történet drámai és megindító: a melegszívű ám tüdőbeteg hősnő lemond imádottja szerelméről, hogy saját kétes híre ne tegye tönkre az ifjú jövőjét.

Az opera premierjére 1853. március 6-án került sor.

 

Az ARMEL OPERAVERSENY ÉS FESZTIVÁL programjában a versenyszerepeket Maria PAKHAR, BALCZÓ Péter és Sergio FORESTI énekli.

 

Maria PAKHAR – VIOLETTA

Az orosz szoprán a moszkvai Sztanyiszlavszkij-Nyemirovics-Dancsenko Színház szólistája valamint a Bolsoj és a tbiliszi Paliashvili Operaház vendégművésze. Zongorista- és operaénekesi diplomát az Uráli Állami Konzervatóriumban szerzett (Jekatyerinburg), szólistai képesítést pedig a moszkvai Visnyevszkaja Opera Centerben. Repertoárján a következő szerepek találhatók: Margit (Faust), Natasa Rosztova, Mimì, Musette, Nedda, Jolanta, Tatjána, Micaëla, Violetta, Rosalinda (A denevér), és Fiordiligi. Jelenleg Nyikolaj Golisev, Vlagyimir Serbakov és Galina Visnyevszkaja tanítványa.

 

 

BALCZÓ Péter – ALFREDO GERMONT

1983-ban született, Debrecenben. Hét évesen kezdett el hegedülni. 2006 -tól énekel a debreceni Csokonai Színházban, elsősorban lírai szerepeket. 2009 májusában diplomazott a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Zeneművészeti Karának magánének szakán. A 2009-ben megrendezett Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval döntőjében Gonzalve-t alakította Ravel Pásztoróra című egyfelvonásos operájában. 2010 februárjától Lehár Ferenc A mosoly országa című operettjében Szu-Csong hercege szerepét énekli a Miskolci Nemzeti Színház produkciójában. Több nemzetközi énekversenyen és kurzuson vett részt.

 

 

Sergio FORESTI – GEORGES GERMONT

Olaszország egyik külföldön legtöbbet foglalkoztatott basszbaritonja zongora-, opera- és kamarazene szakon végzett. Specialitása a barokk zene, azon belül is főképpen Handel és Vivaldi. Repertoárján Monteverditől a Mozart-szerepeken át Csajkovszkijig szinte minden szerep megtalálható. Énekelt – többek között – a La Scala, a Berlin Staatsoper, a München Staatsoper és a Teatro Real, Madrid színpadán. Számtalan szakmai díjban részesült, több nemzetközi verseny győztese is volt, fontosabb díjai: Diapason d’Or, Preis der Deutschen Schallplattenkritik és a Grammy-díj.

 

PRODUKCIÓS FŐTÁMOGATÓ:
 

A produkció támogatója:

 

 

Alkotók: 
Díszlettervező
Jelmeztervező
Világítástervező
Karigazgató
Ügyelő
Rendezőasszisztens
Játékmester
Rendező
Közreműködők: 
a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház énekkara, tánckara