Színházi macska lett a vadasparki hiúz, aki nevet is kapott: „Szólíts, kérlek, Móricnak!”

2022. október 04.
Színházi macska lett a vadasparki hiúz

Egy kárpáti hiúzt fogadtak örökbe a Szegedi Nemzeti Színház művészei hétfőn délután a Vadasparkban. Azért döntöttek a vadászó, ragadozó nagymacska mellett, mert ezzel is utalni szerettek volna a társulat két októberi bemutatójára: A bűvös vadászra és Macskajátékra.

Október 14-én mutatják be a nagyszínházban Weber A bűvös vadász című operáját Szőcs Artúr rendezésében, egy héttel később pedig a Kisszínházban tartanak premiert, Örkény István Macskajátékát Novák Eszter állítja színpadra.

A társulat nevében a kép darab szereplői közül Fekete Gizi, Tánczos Adrienn és Szélpál Szilveszter, valamint Szegezdi Róbert jöttek el az örökbe fogadási aktusra.

Barnák László főigazgató elmondta, a holnapi állatok világnapja előtt a „zöld színház” jegyében gondolták úgy, hogy örökbe fogadják a Szegedi Vadaspark egyik lakóját.

– Azért esett a választásunk a hiúzra, mert két ponton is kapcsolódik októberi bemutatóinkhoz. A hiúz is vadászik és egy nagymacska. Egyszerre szimbolizálja A bűvös vadászt és a Macskajátékot.

Veprik Róbert igazgató arról beszélt, fontosnak tartják, hogy a szegedi intézménynek között szoros legyen az együttműködés.

A kárpáti hiúz mindennapos Erdélyben és Székelyföldön, újabban Magyarországra is be-betévednek ezek a fokozottan védett állatok.

A szegedi hiúz, 2006-ban született, mivel húsz-huszonkét évet élnek, mondhatni, nyugdíjas korú. Ezzel a nyugalommal ücsörgött egy fa tetején, ügyet sem vetett arra, hogy éppen most fogadják örökbe.

– Nagyon szeretem az állatokat, otthon van egy cicám, az unokáimmal pedig sűrűn eljövünk ide, a vadasparkba. Ennek a helynek különleges nyugalma és varázsa van. Hamarosan ismét elhozom az unokáimat, és büszkén mutatom meg nekik, az örökbe fogadott hiúzt – mondta Fekete Gizi, majd egyből elvállalta a keresztanyaságot is, és a Móric nevet adtak a hiúznak.

– Csak ne nagyon becézgessük! – mondta erre Szélpál Szilveszter.

A teljes cikk a Szeged.hu oldalán olvasható.