Szöktetés a szerájból – közönségtalálkozó

2021. november 25.

A Szegedi Nemzeti Színház 2021/22-es évadának soron követkető opera bemutatójára 2021. december 3-án kerül sor. Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból című produkciója a Nagyszínházban kerül majd színre.

A premierhez kapcsolódóan zenés közönségtalálkozóra kerül sor az alkotók közreműködésével.

Időpont: 2021. november 30. (kedd) 16.30

Helyszín: Reök-palota (Szeged, Magyar Ede tér 2.)

Résztvevők: Ferenczy Orsolya (Konstanze), Cseh Antal (Ozmin), valamint Tötös Roland (Pedrillo) operaénekesek

A beszélgetést moderálja és zongorán kísér: Dinyés Dániel zenei vezető

„A mű gondolati magja a hűségen alapuló, igaz szerelem hatalma. A tiszta szerelem, illetve a szabadságvágy képviselői állnak szemben a számukra ellenséges hatalommal. Bár a mű cselekménye a szöktetés előkészítése és kivitelezése, a mondanivalót tekintve mégsem ez a legfontosabb. A lényeg az, hogy a szereplőknek lelki akadályokon kell áthatolniuk. A darab két szerelmes párjának, sőt még az ellenségnek, Szelim pasának is el kell igazodnia az érzelmek labirintusában. A szerelmét kutató Belmonte már az opera kezdetén megtalálja azt a helyet, ahol kedvesét fogva tartják. De vajon újra megleli-e a leány szívét is? A sors Konstanzénak is feladja a leckét: megtörhetné a fogság, az életben maradásért a basa mellett elfeledhetné régi kedvesét. Vajon akár a halálig is hű tud maradni szerelméhez? Szelim teljhatalmú fogvatartó, mégis azt várja, hogy Konstanze szabad és önálló elhatározásából szeresse őt. Vajon képes-e megbirkózni ennyi hűség és állhatatosság láttán a lány ellenszegülő akaratával, és mindeközben múltjával és a kudarc lehetőségével?”(Juronics Tamás rendező)

A produkció a Szegedi Nemzeti Színház és a Coopera koprodukciójában valósul meg.

A közönségtalálkozó megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a gyakornok [at] szegediszabadteri.hu címen lehet november 30-án 15 óráig.

Az eseményt a Szegedi Nemzeti Színház hivatalos Facebook-oldalán élőben is közvetítjük.